Masz pytanie?

Zamknij
* Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez firmę AGIT Agnieszka Rydz z siedzibą w Lublinie, ul. 3 Maja 16/7, 20-078, wpisaną do CEIDG, posiadającą numer NIP 9462158036, REGON 431013440 w celach niezbędnych do kontaktu ze mną. Pani/Pana dane osobowe nie będą udostępniane innym odbiorcom.
* - pola obowiązkowe
Skontaktuj się znami
  • spa lublin agit promocje listopad
  • Rabat 20% na dania z karty
  • Pakiet biznes z masażem
  • Pakiet biznes z masażem 2
  • weekendowy pakiet wypoczynkowy
  • weekend spa
  • wesela lublin
  • karnet sportowo-kosmetyczny lublin
  • promocje kosmetyczne
  • rodzinne obiady molekularne jean bos
<Wydarzenia>
Rezerwacja online
Projekt
„Dywersyfikacja działalności celem wprowadzenia nowych usług”
ue

Najlepsi gotują w Lublinie

Rozmowa z Jeanem Bosem, pomysłodawcą i organizatorem Światowego Zjazdu Kucharzy Gourmonde 2016 w Lublinie.

• Skąd pomysł, żeby do Lublina ściągnąć 60 najciekawszych szefów kuchni z całego świata?

– W latach 1974-87 pracowałem w kuchni pałacu królewskiego w Brukseli jako szef kuchni dla króla Baudouina I i jego małżonki Fabioli. Przygotowałem ponad 260 wizyt zagranicznych, w czasie których miałem zaszczyt poznać wielu bardzo dobrych kucharzy.

• Potem były kolejne doświadczenia w świecie?

– Pracowałem także w pałacu prezydenckim u Prezydenta Habiyaraami w Rwandzie, gdzie w ekstremalnych warunkach musiałem przygotowywać uroczyste kolacje dla prezydentów różnych państw. Wtedy poznałem kuchnie, o jakich istnieniu mi się nawet nie śniło. W latach 90. byłem szefem kuchni w pałacu księcia Rainera w Monako, a później szefem kuchni Grand Hotel de Cala Rossa na Korsyce. Mój notes powoli zapełniał się kontaktami.

• Które zaowocowały w Lublinie?

– W Polsce najpierw znalazłem miłość. Wtedy zdecydowałem się otworzyć w Polsce Akademię Molekularną z warsztatami i szkoleniami w Hotelu Agit w Lublinie. Pytają mnie dziennikarze, dlaczego nie ściągnąłem ich do Warszawy. A dlaczego nie do Lublina? – pytam. Rok temu byłem w Kolumbii, tam narodził się pomysł wizyty studyjnej w mieście położonym na styku kultur.

• Z jakich krajów przyjechali szefowie kuchni?

– Z Finlandii, Serbii, Indii, Albanii, Kosowa, USA, Danii, Niemiec, Słowacji, Kolumbii, Brazylii, Włoch, Turcji, Szwajcarii, Argentyny, Belgii, Ukrainy, Peru i Polski. Wszyscy zrzeszeni są w prestiżowej organizacji Aregala, która promuje także wartości kulturowe, turystyczne, społeczne, dobroczynne, historyczne – przywiązując wielką wagę do zagadnień edukacyjnych

• Jaki jest plan pobytu?

– W środę wieczorem otworzyliśmy Światowy Kongres Szefów Kuchni w Lublinie. W czwartek i piątek zagraniczni kucharze poprowadzą otwarte warsztaty z uczniami Technikum Gastronomicznego. W sobotę spotkacie ich od godz. 9 na Placu Teatralnym podczas konkursu Lubelskie Smaki, w sobotę o godz. 20 podczas Nocy Kultury będą w Hades Szeroka poznawać lubelską kuchnię.

• Czy mieszkańcy Lublina mogą spotkać się z kulinarnymi sławami?

– Tak, w niedzielę o godz. 20 doborowa piętnastka przygotuje w Hotelu Agit degustację Smaków Świata. Na miejscu wpłacamy 35 zł i jemy ile możemy. Impreza ma charakter charytatywny, pieniądze przeznaczymy dla chorych dzieci.

Źródło: Dziennik Wschodni Zobacz cały artykuł

  • Hotel nowoczesny, pokoje świetnie urządzone. Położony w cichym miejscu. Świetna restauracja, pyszne jedzenie. Bardzo miła obsługa. Naprawdę polecam.
  • Wszystko było nawet powyżej oczekiwań! Goście byli zachwyceni przemiłą obsługą oraz wyśmienitym jedzeniem i niespodziankami dla uczestników.
  • Polecam wszystkim - zestresowanym, złaknionym dobrej kuchni, zakochanym, i tym tylko się lubiącym.
  • Pomysłowo rozplanowane. Sporo miejsc parkingowych. Miła obsługa. Polecam na wyjazdy służbowe i prywatne.
  • Tak pysznych i nietypowo przygotowanych potraw nie jadłam jeszcze nigdy. Szczerze polecam!
  • Pachnące czystością pokoje, rozpalone świece, kominki zapachowe i róże w wazonach... Na pewno wrócimy do tego hotelu!
  • Restauracja Hotelu Agit to strzał w 10! Obsługa szybka i profesjonalna, a zamówione jedzenie - pierwsza klasa
  • Jedno z lepszych śniadań hotelowych, jakie kiedykolwiek jadłem. Naprawdę rewelacja.
  • Wspaniałe potrawy kuchni molekularnej
  • Bardzo polecam. Wygodnie przytulnie. Obsługa na bardzo wysokim poziomie.
  • Nielimitowany dostęp do całodobowej, dobrze zaopatrzonej siłowni. Pomocny personel. Pyszne dania w restauracji
  • Wspaniały hotel dla podróżników
  • Super miejsce w rozsądnej cenie
  • Catering weselny był najlepszy na świecie
  • Rewelacja – jeszcze tak kompleksowego obiektu nie spotkałam
  • Idealne miejsce na wesele
  • Kuchnia to po prostu raj dla żołądka
  • Najlepszy stosunek jakości do ceny
  • Jedno z lepszych śniadań hotelowych jakie kiedykolwiek jadłem
  • Wesele w hotelu dopięte na ostatni guzik
  • Przepyszne jedzenie, przemiła obsługa, pokoje czyste i pachnące
  • Widać, że hotel stawia na jakość!
  • Naprawdę polecam, dużo podróżuję i wiem, że w takiej cenie trudno znaleźć tak dobry hotel
  • Wspaniałe miejsce do odpoczynku, spotkań i organizacji imprez
  • Pokoje świetnie umeblowane i wyposażone, obsługa przesympatyczna
  • Kuchnia na światowym poziomie, przepyszne śniadania i doskonała karta menu
  • Gorąco polecam. Miejsce w pełni przygotowane dla rodzin z dziećmi. Czyściutkie pokoje. Miła obsługa
  • Kuchnia na miarę 5-gwiazdkowego hotelu
  • Spokojny, klimatyczny hotel w dogodnej lokalizacji. Bogata oferta usług SPA, siłownia i przestronne sale
  • Niesamowite doświadczenie kulinarne, dania na bardzo wysokim poziomie
  • Nielimitowany dostęp do całodobowej, dobrze zaopatrzonej siłowni. Pomocny personel. Pyszne dania w restauracji
Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.X