Artykuł w Gazecie Wyborczej na temat kuchni molekularnej z udziałem naszego Mistrza Kuchnii, Jeana Bosa
Arrival
Departure

Artykuł w Gazecie Wyborczej na temat kuchni molekularnej z udziałem naszego Mistrza Kuchnii, Jeana Bosa

18 February 2016

To kuchnia, w której dania podawane są w inny sposób. Zmienia się ich wygląd, ale na końcu jest to samo - właściwy smak.

Unika się w niej tłuszczu i smażenia, dzięki czemu jest zdrowsza. Stawiamy głównie na gotowanie lub pieczenie w niskiej temperaturze. Warunkiem jest bezwzględne trzymanie się receptur - mówi Jean Bos, obecny szef kuchni Hotelu Agit.

Okazuje się, że taka metoda gotowania ma dwie ważne zalety: jest zdrowsza, ale i oszczędniejsza.

- Przy tradycyjnym smażeniu można stracić nawet 40 proc. wagi i co najmniej tyle samo smaku oraz wartości odżywczych niż przy gotowaniu próżniowym. Poza tym ma się większą kontrolę na produktem - mówi Jean Bos.

Cały artykuł mogą Państwo przeczytać tutaj.

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter.

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close