Jean Bos zdradza sekret udanej kuchni
Arrival
Departure
rabaty od 10 % na każdą rezerwację

Jean Bos zdradza sekret udanej kuchni

30 December 2018
Jean Bos

Nadworny kucharz króla Belgów, szef kuchni w restauracji Eco Hotelu Agit

Boże Narodzenie w Belgii obchodzi się podobnie jak w Polsce, z tą różnicą, że tutaj przeżywa się je bardziej duchowo i panują pewne zwyczaje. Pamiętam pierwsze święta w Polsce. Modlitwa, głowa rodziny pierwsza składa życzenia świąteczne łamiąc się z innymi opłatkiem, dopiero potem wszyscy mogą usiąść do Wigilii. To była dla mnie nowość, zaskoczyła mnie doniosłość tych świąt. Podoba mi się świąteczna atmosfera i tradycja. W naszej rodzinie każdy ma swoje zadania. Teściowa przynosi sianko na stół i układa je pod obrusem, gdzie każdy wkłada pieniądze, żeby się „rozmnażały”. Gotuje też zupę grzybową, gołąbki, kapustę z grochem, a żona sałatkę, bigos i śledzie. Ja co roku jeżdżę po karpia, zawsze kupuję go w tym samym miejscu, zawsze w dniu Wigilii. Kiedy przygotowujemy wigilijne potrawy, jest wesoło i wszystko przebiega sprawnie, przecież w kuchni zawsze rządzi teściowa, dlatego też każdy wie co ma robić.

Cały artykuł

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter.

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close