The best cook in Lublin
Arrival
Departure

The best cook in Lublin

02 June 2016

Rozmowa z Jeanem Bosem, pomysłodawcą i organizatorem Światowego Zjazdu Kucharzy Gourmonde 2016 w Lublinie.

Skąd pomysł, żeby do Lublina ściągnąć 60 najciekawszych szefów kuchni z całego świata?

W latach 1974-87 pracowałem w kuchni pałacu królewskiego w Brukseli jako szef kuchni dla króla Baudouina I i jego małżonki Fabioli. Przygotowałem ponad 260 wizyt zagranicznych, w czasie których miałem zaszczyt poznać wielu bardzo dobrych kucharzy.

Potem były kolejne doświadczenia w świecie?

Pracowałem także w pałacu prezydenckim u Prezydenta Habiyaraami w Rwandzie, gdzie w ekstremalnych warunkach musiałem przygotowywać uroczyste kolacje dla prezydentów różnych państw. Wtedy poznałem kuchnie, o jakich istnieniu mi się nawet nie śniło. W latach 90. byłem szefem kuchni w pałacu księcia Rainera w Monako, a później szefem kuchni Grand Hotel de Cala Rossa na Korsyce. Mój notes powoli zapełniał się kontaktami.

Które zaowocowały w Lublinie?

W Polsce najpierw znalazłem miłość. Wtedy zdecydowałem się otworzyć w Polsce Akademię Molekularną z warsztatami i szkoleniami w Hotelu Agit w Lublinie. Pytają mnie dziennikarze, dlaczego nie ściągnąłem ich do Warszawy. A dlaczego nie do Lublina? – pytam. Rok temu byłem w Kolumbii, tam narodził się pomysł wizyty studyjnej w mieście położonym na styku kultur.

Z jakich krajów przyjechali szefowie kuchni?

Z Finlandii, Serbii, Indii, Albanii, Kosowa, USA, Danii, Niemiec, Słowacji, Kolumbii, Brazylii, Włoch, Turcji, Szwajcarii, Argentyny, Belgii, Ukrainy, Peru i Polski. Wszyscy zrzeszeni są w prestiżowej organizacji Aregala, która promuje także wartości kulturowe, turystyczne, społeczne, dobroczynne, historyczne – przywiązując wielką wagę do zagadnień edukacyjnych

Jaki jest plan pobytu?

W środę wieczorem otworzyliśmy Światowy Kongres Szefów Kuchni w Lublinie. W czwartek i piątek zagraniczni kucharze poprowadzą otwarte warsztaty z uczniami Technikum Gastronomicznego. W sobotę spotkacie ich od godz. 9 na Placu Teatralnym podczas konkursu Lubelskie Smaki, w sobotę o godz. 20 podczas Nocy Kultury będą w Hades Szeroka poznawać lubelską kuchnię.

Czy mieszkańcy Lublina mogą spotkać się z kulinarnymi sławami?

Tak, w niedzielę o godz. 20 doborowa piętnastka przygotuje w Hotelu Agit degustację Smaków Świata. Na miejscu wpłacamy 35 zł i jemy ile możemy. Impreza ma charakter charytatywny, pieniądze przeznaczymy dla chorych dzieci.

Źródło: Dziennik Wschodni
Cały artykuł znajdą Państwo tutaj.

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter.

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close