The best cook in Lublin
Arrival
Departure
rabaty od 10 % na każdą rezerwację

The best cook in Lublin

02 June 2016

Rozmowa z Jeanem Bosem, pomysłodawcą i organizatorem Światowego Zjazdu Kucharzy Gourmonde 2016 w Lublinie.

Skąd pomysł, żeby do Lublina ściągnąć 60 najciekawszych szefów kuchni z całego świata?

W latach 1974-87 pracowałem w kuchni pałacu królewskiego w Brukseli jako szef kuchni dla króla Baudouina I i jego małżonki Fabioli. Przygotowałem ponad 260 wizyt zagranicznych, w czasie których miałem zaszczyt poznać wielu bardzo dobrych kucharzy.

Potem były kolejne doświadczenia w świecie?

Pracowałem także w pałacu prezydenckim u Prezydenta Habiyaraami w Rwandzie, gdzie w ekstremalnych warunkach musiałem przygotowywać uroczyste kolacje dla prezydentów różnych państw. Wtedy poznałem kuchnie, o jakich istnieniu mi się nawet nie śniło. W latach 90. byłem szefem kuchni w pałacu księcia Rainera w Monako, a później szefem kuchni Grand Hotel de Cala Rossa na Korsyce. Mój notes powoli zapełniał się kontaktami.

Które zaowocowały w Lublinie?

W Polsce najpierw znalazłem miłość. Wtedy zdecydowałem się otworzyć w Polsce Akademię Molekularną z warsztatami i szkoleniami w Hotelu Agit w Lublinie. Pytają mnie dziennikarze, dlaczego nie ściągnąłem ich do Warszawy. A dlaczego nie do Lublina? – pytam. Rok temu byłem w Kolumbii, tam narodził się pomysł wizyty studyjnej w mieście położonym na styku kultur.

Z jakich krajów przyjechali szefowie kuchni?

Z Finlandii, Serbii, Indii, Albanii, Kosowa, USA, Danii, Niemiec, Słowacji, Kolumbii, Brazylii, Włoch, Turcji, Szwajcarii, Argentyny, Belgii, Ukrainy, Peru i Polski. Wszyscy zrzeszeni są w prestiżowej organizacji Aregala, która promuje także wartości kulturowe, turystyczne, społeczne, dobroczynne, historyczne – przywiązując wielką wagę do zagadnień edukacyjnych

Jaki jest plan pobytu?

W środę wieczorem otworzyliśmy Światowy Kongres Szefów Kuchni w Lublinie. W czwartek i piątek zagraniczni kucharze poprowadzą otwarte warsztaty z uczniami Technikum Gastronomicznego. W sobotę spotkacie ich od godz. 9 na Placu Teatralnym podczas konkursu Lubelskie Smaki, w sobotę o godz. 20 podczas Nocy Kultury będą w Hades Szeroka poznawać lubelską kuchnię.

Czy mieszkańcy Lublina mogą spotkać się z kulinarnymi sławami?

Tak, w niedzielę o godz. 20 doborowa piętnastka przygotuje w Hotelu Agit degustację Smaków Świata. Na miejscu wpłacamy 35 zł i jemy ile możemy. Impreza ma charakter charytatywny, pieniądze przeznaczymy dla chorych dzieci.

Źródło: Dziennik Wschodni
Cały artykuł znajdą Państwo tutaj.

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter.

×
Więcej
Więcej
This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close